Řepánky

13. listopadu 2012 v 13:34 |  Recepty
Tohle pečivo sem dávám spíš jako zajímavost, než jako recept, který byste chtěly vyzkoušet. Je to nebo spíš byla taková východočeská specialita, dřívější řepařské oblasti. asi jako vánoční buchetky zde Místo dřívějších polí s cukrovkou teď jsou vidět v době květu jen žluté lány řepky. Dřív řepánky znaly téměř v každé domácnosti, můj tatínek je měl moc rád a pekla je i manželova maminka a tchánovi, ač pocházel z jihočeské Bechyně taky moc chutnaly, ale teď jejich pečení je spíš rarita. Peče je i moje dcera a nosí ochutnnat do zaměstnání a říká, že mají vždycky úspěch.
Na řepánky potřebujeme kynuté těsto, lepší trochu mastnější, ale teprve náplň je to hlavní, co vlastně dělá řepánek. Asi polovinu menší cukrové řepy pečlivě očistíme, nakrájíme na plátky a dáme vařit do vody, které nesmí být moc. Když je řepa měkká, tak ji nastrouháme a dáme do potřebného množství vody z uvařené řepy, přidáme umletý mák, trochu cukru podle chuti a ještě povaříme. Necháme vychladnout. Vyhladlou nádivkou plníme kousky těsta a výsledek vypadá takhle.

Musím přiznat, že řepánky peču nejen proto, že nám chutnají, ale vůně vařené řepy mi připomíná dětství. V našem městě byl dřív cukrovar a stejná vůně se "táhla" po celém okolí. My jsme bydleli docela blízko, tak jsme téměř každý večer chodili s tatínkem na procházku k cukrovaru. Tam jsem pozorovala, jak proudy vody splachují řepu z vagonů či nákladních aut a dál putuje kanály ke zpracování. Tatínek mi o výrobě cukru podrobně vyprávěl a pro mě to bylo nové a moc zajímavé. A tak při pečení řepánku vždycky vzpomínám. Ale abych tady nelíčila jen jak to bylo hezké. Řepa se vozila nejen vlaky ale i nákladními auty, pěkně zablácenými, přes město a zpět zase stejnou cestou řízky, ze kterých mnohdy tekla ještě voda, takže bylo všude pěkně řídké hnusné blátíčko. Kde by tehdy jezdily nějaké zametací či kropící vozy.
 


Komentáře

1 Ježurka Ježurka | Web | 13. listopadu 2012 v 14:43 | Reagovat

Ano, čím jsme starší, tím raději vzpomínáme, že? V mládí, když jsem bydlela na Moravě, tak byl ve vedlejším městě cukrovar, tak ta auta s tou řepou, ale hlavně s těmi odřezky si také dobře pamatuji. :-)

2 Alis Alis | Web | 13. listopadu 2012 v 15:15 | Reagovat

Ahoj Ivuš, o řepáncích jsem zatím jenom slyšela a nikdy jsem je nejedla. Tady u nás v kraji řepa ani žádný cukrovar nebyly, takže jsme o tuhle dobrotu ochuzeni :-)

3 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 13. listopadu 2012 v 16:35 | Reagovat

Řepánky jsem ještě nikdy nejedla ani nepekla. V kraji, odkud pocházím, se cukrovka pěstovala a vzpomínám si, že jsem si jednou jako malá do řepy kousla, protože jsem myslela, že bude chutnat jako cukr. :-D Teď už se cukrovka snad ani nikde nesází, ne? Léta jsem ji na polích neviděla.

4 Petra Petra | E-mail | Web | 13. listopadu 2012 v 18:19 | Reagovat

O řepáncích jsem poprvé slyšela (četla) u Ivy na blogu, neměla jsem o jejich existenci ani zdání...a vůbec netuším, kde bych v dnešní době přišla k té řepě, abych je vyzkoušela:-)

5 danielinama danielinama | Web | 13. listopadu 2012 v 19:51 | Reagovat

Řepánky budou jistě moc dobré, ale popravdě slyším recept poprve, vůbec jsem netušila, že se z cukrové řepy i vařilo.

6 Jarka Jarka | Web | 13. listopadu 2012 v 20:06 | Reagovat

Původně jsem myslela, že se ta nastrouhaná řepa přidá do těsta, mýlila jsem se, je to součást náplně. O tomto pečivu jsem nikdy neslyšela a hrozně ráda bych ochutnala, škoda, že je ten internet tak nedokonalý a neumožňuje nám ani přivonět. :-P  ;-)

7 Intuice Intuice | E-mail | Web | 13. listopadu 2012 v 21:09 | Reagovat

Řepánky jsem nikdy nejedla, nepekla, ani jsem je neznala. Neumím si představit ani vůni, ani chuť. Vždy jsem přemýšlela, jak to bylo v pohádce o řepě, že to asi nebyla červená řepa a že nač lidi tu řepu asi měli, když ji jen průmysl dovedl použít k výrobě cukru. :-)

8 Ema Ema | Web | 13. listopadu 2012 v 22:47 | Reagovat

Ivčo, řepánky se dají koupit v obchodě. Já si je občas koupím u nás v kantyně (v rodině je jím jen já, tak je nepeču) a mají je moc dobré. Nejsem si jistá, ale myslím, že je pečou v Kněžicích. :-)

9 Megan Megan | 14. listopadu 2012 v 22:16 | Reagovat

Ahoj na internetu jsem hledala něco jak si vydělat doma i kdyby to mělo bejt jen pár stovek. A ejhle narazila jsem na slušnou věc nainstalujete si lištu do pc a stačí trávit pár hodin denně na internetu a peníze se načítají samy. Přes lištu kterou si nainstalujete projde až 100 reklam za hodinu. Takže žádné klikání a podobné věci. Stačí být jen na internetu, vše je bez poplatků takže za zkoušku nic nedáte, zrušit se to dá vždycky :). A záleží jen ná Vás kolik si budete chtít vydělat, pokud trávíte hodně času doma stačí zapnout pc najet na libovolnou internetovou stránku a jít koukat na tv nebo vařit :D. Doporučuji zkuste to :) http://www.revolucnireklama.cz/index.php?ido2=6626

10 Jana Jana | Web | 6. prosince 2012 v 15:51 | Reagovat

Udivuje mě co lidí vůbec řepánky nezná :-) .Znám je taky od dětství,holt tady v tom kraji o řepu nebyla nouze.A i dneska vím,kam si pro ni zajet.Zrovna možná zítra se na ně chystám.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama