Rosol

22. ledna 2010 v 21:05 | iva221 |  Recepty
Zase nás honila mlsná, tentokrát slaná, tak jsem po delší době udělala rosol. Máme ho docela rádi. Někdy ho dělám se šunkovými závitky, naplněnými rozšlehaným tvarohem se smetanou a křenem. Dnes je se salátem.

Rosol
Do 1/4 l vody namočíme na 15 min. 2,5 dkg mleté želatiny. Do hrnku dáme vařit další 1/4 vody, přidáme 5 zrnek pepře, 2 nová koření, bobkový list a chvilku povaříme. Ještě horké přecedíme do misky s namočenou želatinou, dobře promícháme a ochutíme - sůl, ocet., cukr.
Do formy na srnčí hřbet nalijeme trochu želatiny a necháme v ledničce ztuhnout. Potom poklademe nakrájeným vajíčkem, okurkou, rajčetem a znovu trochu zalijeme. Po ztuhnutí vyložíme formu šunkou nebo salámem, na který dáme podle chuti pochoutkový nebo jiný salát
cca 30 dkg a zabalíme šunkou nebo salámem a opět, tentokrát celé zalijeme želatinou a necháme v ledničce ztuhnout.

 


Komentáře

1 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 22. ledna 2010 v 21:36 | Reagovat

Ivi, tohle vypadá naprosto dokonale, ještě nikdy jsem rosol nedělala, teda na buchtu ano, ale takhle do formy na slano ne. Musím to taky zkusit, závitky v rosolu nebo ryby máme rádi.

2 Hanka S. Hanka S. | 22. ledna 2010 v 21:55 | Reagovat

Ivi, to je úžasné! Taky jsem ještě nikdy takový rosol nedělala, ale hrozně mě to láká. Řeknu ti, že po tom mém cukroví mi přišel slaný rosol velice vhod!
Jinak ti děkuji za návštěvu a přeji krásný víkend. Hanka

3 tetkapernikarka tetkapernikarka | Web | 22. ledna 2010 v 22:03 | Reagovat

Ahoj Ivi,tak tohle bych mohla :-) vypadá to skvěle!A mám chuť to vyzkoušet.Jen se zeptám,ten rosol než to všechno doděláš,tuhne nebo ne? Máš to moc pěkně udělané,není ani vidět žádné spoje.
A taky chválím vyšitý obrázek :-)Měj se hezky a pěkný víkend,Alena

4 Jarka Jarka | Web | 22. ledna 2010 v 22:16 | Reagovat

Ivo, to vypadá úplně dokonale! Srnčí hřbet mám a chuť na rosol taky, koupím želatinu a budu experimentovat, ještě nikdy jsem ho nedělala, ale nemělo by to být snad tak složité.

5 Iva Iva | Web | 22. ledna 2010 v 22:18 | Reagovat

Je to opravdu strašně jednoduché, rosol vydrží dost dlouho v tekutém stavu, ale za delší dobu by ztuhnul i při pokojové teplotě, ale při mírném zahřátí se zase rozpustí. Jen se nesmí zahřát moc a už vůbec ne vařit.

6 Romi Romi | Web | 23. ledna 2010 v 8:06 | Reagovat

Ivo, vypadá senzačně. Také jsem to sama ještě nikdy nedělala. Tak přeji rodině dobrou chuť!

7 Vlasta Vlasta | Web | 23. ledna 2010 v 8:47 | Reagovat

No to je nádhera! Takovéhle dobrůtky já můžu :o) Přeju krásnou sobotu :o)

8 Jitka Jitka | Web | 23. ledna 2010 v 12:02 | Reagovat

Ivo,tak to vypadá náramně. To vyzkouším, jen jak se tady sejde víc lidí.

9 alenakub alenakub | Web | 23. ledna 2010 v 12:18 | Reagovat

Rosol vypadá skvěle a po těch sladkostech co se pekly , to je skvělé osvěžení. Zítra máme oslavu tak bych to mohla zkusit . JInak pěkné stránečky....hezký víkend....Alena

10 Anna Anna | Web | 23. ledna 2010 v 12:20 | Reagovat

Téda, to vypadá moc dobře :-) Navrhnu k přípravě :-)

11 Jana Jana | Web | 23. ledna 2010 v 18:12 | Reagovat

Ivi,to vypadá tak lákavě,že to někdy určitě udělám.Teď se divím,že mě to nenapadlo už dávno,želatinu kupuju často,ale dělám jen sladkou kvůli dceři.Hezký den:-)

12 Blanka Blanka | Web | 23. ledna 2010 v 18:43 | Reagovat

Jejda,zase se všude kuchtí a vaří a peče a já jsem přišla z práce a mám hlad...

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 23. ledna 2010 v 19:43 | Reagovat

[1Blani řešení=najíst se .Ivo vypadá to móc dobře.Želatinu dělám jak většina na sladko.

14 corly corly | Web | 23. ledna 2010 v 22:49 | Reagovat

Ivi,vypadá to fakt moc hezky,jenom škoda,že já tohle nejím....-))Ale vy jste si určitě pochutnali!☼Krásný večer...a celý zbytek víkendu.

15 Enili Enili | Web | 24. ledna 2010 v 16:42 | Reagovat

Tak tohle Ivi miluju.Dělám to taky dost často,jen do celé směsi na zalití rozmíchám majonézu.Pak je rosol vlastně bílý.Ale i tento čírý je skvělý.Bezva.Přeji hezký zbytek neděle.

16 Tropic Tropic | E-mail | 25. ledna 2010 v 9:03 | Reagovat

Rosol je lákavý, jakou želatinu používáš? Taky to skusím. Vypadá to moc dobře.

17 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 25. ledna 2010 v 10:10 | Reagovat

Jé ten je parádní, já dělávám takovou tu vaječnou tlačenku, to je taky dobrota :-)

18 helena-b helena-b | Web | 25. ledna 2010 v 17:48 | Reagovat

Ivuš, už se mi sbíhají sliny! Já taky dělám vaječnou tlačenku do srnčího hřbetu, ale toto je změna, budu muset vyzkoušet.

19 skaut68 skaut68 | Web | 25. ledna 2010 v 17:55 | Reagovat

Nóó jo a jdu se cpát. :D

20 mstajer mstajer | Web | 27. ledna 2010 v 20:14 | Reagovat

Úplně se mi sbíhají sliny!
Hezký blog a krásné zimní fotky v ostatních článcích!
Hezký večer
Helča

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama