Velikonoční beránek jinak

6. března 2009 v 9:50 | iva221 |  Recepty
Většinou jsme zvyklé péci velikonočního beránka sladkého. Loni jsem zkusila i beránka masového. Na fotografii vypadá poněkud uboze, je to fotka když jsem ho vyklopila z formy, ale když jsem ho "načinčala", tak jsem ho zapomněla vyfotit. Takže nyní zapojte svou fantazii. Beránek sedí nebo leží?, no zkrátka je na salátových listech, obložený nakrájenou okurkou, paprikou, rajčátky a na plátky nakrájeným vajíčkem.


Recept
1/2 kg mletého masa (vepřové a uzené) záleží na velikosti formy
trochu mléka cca 1dl
1 vejce
sůl, pepř, stroužek česneku (nebo kolik má kdo rád)
1 lžička škrobu
případně lžíci strouhanky

Nádivka
2 housky nakrájené na menší kostičky
trochu mléka
vejce
1 lžíce nasekaných kopřiv nebo petrželky
muškátový oříšek, sůl

Mleté maso promícháme se všemi přísadami, formu beránka důkladně vymažeme, a asi dvě třetiny mletého masa vložíme do formy, pak vložíme nádivku a přikryjeme zbylou masovou směsí a přiklopíme zadní částí formy. (Chce to víc přitisknout, já jsem to přimáčkla málo a nádivka mi trošku vylezla). Beránka pečeme na plechu s vodou asi při 160°C cca 45 min. Pak sundáme zadní díl formy a ještě chvíli necháme péci, aby se udělala lepší kůrčička, pak opět přiklopíme záda a sundáme přední díl a ještě chvíli pečeme.
 


Komentáře

1 Petulka2626 Petulka2626 | E-mail | Web | 6. března 2009 v 15:53 | Reagovat

Po tomhle beránkovi by se u  nás jen zaprášilo.

2 Iva Iva | E-mail | 6. března 2009 v 16:40 | Reagovat

No, u nás taky zmizel rychle, přišli vnoučkové a ti maso můžou. Na sladké moc nejsou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama